Temario Mossos d’Esquadra: el más actual de todos

El actual temario Mossos d’Esquadra se ha reducido de 27 a 20 temas. Conoce los 20 temas que debes preparar para superar esta oposición. ¡Empezamos!
Inicio / Noticias / Temario Mossos d’Esquadra: el más actual de todos

Temario Mossos d’Esquadra

El actual temario Mossos d’Esquadra se ha reducido de 27 a 20 temas que detallaremos en este artículo. Conoce los 20 temas que debes preparar para superar esta oposición. ¡Empezamos!

Temario Mossos d’Esquadra

Los temas de las oposiciones a Mossos d’Esquadra se han adaptado a la sociedad actual como el contenido sobre la seguridad en la administración electrónica o una actualización de la gramática de la lengua catalana.

Los 20 temas que conforman el vigente temario están englobados en tres grandes bloques:

 • Àmbit de coneixements de l’entorn: formado por 7 temas.
 • Àmbit institucional: 8 temas
 • Àmbit de seguretat i policía: este último es compuesto por 5 temas.

¿Deseas recibir el pdf de las oposiciones a Mosso d’Esquadra? Obtenlo en unos segundos clicando el botón verde.

A continuación, desglosamos el temario.

Àmbit de coneixements de l’entorn

 • Història de Catalunya (part I): L’antiguitat a Catalunya. La Catalunya romana. El naixement de Catalunya. La Catalunya feudal (s. XI-XII). L’expansió catalanoaragonesa (s. XIII-XIV). La crisi de la baixa edat mitjana (s. XIV-XV). Catalunya en la monarquia hispànica i la Guerra dels Segadors (s. XVI-XVII). La Guerra de Successió i l’Onze de Setembre. Les transformacions del segle XVIII.
 • Història de Catalunya (part II): El segle XIX: la crisi de l’Antic règim i la construcció de l’Estat liberal. Catalunya, la industrialització i l’obrerisme. La restauració borbònica i el catalanisme polític. El primer terç del segle XX (1898-1931). La República i la Guerra Civil. La dictadura franquista. La Transició i la recuperació de l’autonomia. La Catalunya del segle XXI.
 • Història de la policia a Catalunya: Les forces de seguretat i la seva història. L’origen dels Mossos d’Esquadra. Transformacions policials durant el segle XIX. La policia durant les primeres dècades del segle XX. La policia i la democràcia.
 • Àmbit sociolingüístic: Història de la llengua. Varietats lingüístiques. La llengua aranesa. Noves versions de la Gramàtica de la llengua catalana i l’Ortografia catalana.
 • Marc geogràfic de Catalunya: Situació i divisió administrativa. El relleu. Els climes a Catalunya. La xarxa hidrogràfica. La vegetació. La població.
 • Entorn social a Catalunya: La migració a Catalunya i fluxos migratoris. Les polítiques públiques en matèria d’immigració. Models d’integració i marcs de convivència en la societat multicultural. Les polítiques públiques en matèria d’igualtat d’oportunitats. Els serveis socials a Catalunya.
 • Les tecnologies de la informació en el segle: La societat del coneixement i les tecnologies de la informació. Internet i la Internet de les coses (IoT). Efectes de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Seguretat de la informació. L’Administració electrònica. Signatura electrònica. Comunicació i control públic: espais de seguretat i alarmes socials.

Àmbit institucional

 • L’Estatut d’autonomia de Catalunya (EAC): Antecedents històrics i naturalesa jurídica. Contingut i estructura. Els drets, els deures i els principis rectors. Les competències de la Generalitat de Catalunya. La competència en matèria de seguretat pública establerta a l’Estatut d’autonomia de Catalunya.
 • Les institucions polítiques de Catalunya: La Generalitat de Catalunya. El Parlament de Catalunya. La Presidència de la Generalitat de Catalunya. El Govern i l’Administració de la Generalitat de Catalunya. Altres institucions estatutàries.
 • L’ordenament jurídic de l’Estat: L’ordenament jurídic. La Constitució espanyola. La llei. Les normes amb rang de llei. El reglament. Els tractats internacionals.
 • Els drets humans i els drets constitucionals: Les declaracions de drets humans. Els drets fonamentals i les llibertats públiques. La titularitat dels drets constitucionals. Els drets constitucionals relacionats amb el procés penal. Les garanties normatives. Les garanties institucionals: el Defensor del Poble. Les garanties jurisdiccionals. La suspensió dels drets constitucionals.
 • Les institucions polítiques de l’Estat: Les Corts Generals. El Govern. La Corona. Altres institucions de l’Estat.
 • Els òrgans jurisdiccionals. Poder judicial i Tribunal Constitucional: Poder judicial i potestat jurisdiccional. El Consell General del Poder Judicial. El Ministeri Fiscal. El Tribunal Constitucional.
 • L’organització territorial de l’Estat: Els models d’organització territorial. El model territorial a la Constitució espanyola de 1978. Les comunitats autònomes. Els municipis. Les províncies. Les comarques. Les vegueries.
 • La Unió Europea: Origen històric de la Unió Europea. L’ordenament jurídic comunitari: dret comunitari originari i dret derivat. Institucions comunitàries.

Àmbit de seguretat i policía

 • Les competències de la Generalitat en matèria de seguretat: Definició de competència. La competència en matèria de seguretat.
 • El Departament d’Interior: Funcions del Departament d’Interior. Estructura del Departament d’Interior. La Direcció General de la Policia. La Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra. L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. El Servei Català de Trànsit. El Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya.
 • La coordinació policial: El concepte de coordinació policial. La coordinació amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat. La coordinació amb les policies locals de Catalunya. Els òrgans de coordinació establerts per la Llei 4/2003, de 7 d’abril, d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya. La cooperació policial internacional: Interpol i Europol. Els acords internacionals en matèria de seguretat. El sistema d’informació Schengen (SIS).
 • El marc legal de la seguretat: La Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat. Principis bàsics d’actuació. La Llei 10/1994, d’11 de juliol, de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra. Funcions, àmbit territorial d’actuació i estructura. La Llei 16/1991, de 10 de juliol, de les policies locals de Catalunya. Funcions.
 • El Codi deontològic policial: La deontologia policial. El Codi europeu d’ètica de la policia. Acord GOV/25/2015, de 24 de febrer, pel qual s’aprova el Codi d’ètica de la Policia de Catalunya.

Ahora que ya conoces el temario Mossos d’Esquadra, ¿no te gustaría prepararte para convertirte en mosso d’Esquadra?  Consigue un puesto de trabajo estable en Catalunya. En Campus Training te ayudamos a conseguir tu objetivo para que trabajar en lo que siempre has soñado, sea más fácil que nunca. Infórmate

 • Recibe información gratis y sin compromiso
Temario Mossos d’Esquadra: el más actual de todos
Valora este artículo
 • Recibe información gratuita

Juan de Campus Training

16 febrero, 2018

Compartir
 • Recibe información gratuita
Boletín de noticias
Si quieres estar al tanto de las últimas noticias de tu sector y de nuestros cursos, suscríbete gratis a nuestro boletín
Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar el análisis de la navegación de los usuarios y mejorar nuestros servicios. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede obtener más información, o bien conocer cómo cambiar la configuración, pulsando en